måndag 13 december 2010

Svårlastade hästar, hur gör ni?Min metod:
Jag har haft en repgrimma och tillhörande grimskaft eller bara haft ett kedjegrimskaft under hakan på hästen.

Jag har gjort så att när hästen inte vill gå fram mot eller in i transporten så har jag gett ett litet lätt tryck m. grimskaften, alltså att jag håller och ger hästen lite motstånd. Så fort hästen går fram ger jag efter och ger så kallad eftergift, för att tydligt visa hästen att det är rätt. Det blir som en belöning. Men om nu hästen skulle backa mera så håller jag fortfarande emot, men så fort hästen går fram BERÖM med eftergift och med rösten.

Detta kan ju givetvis ta lång tid, men det gäller att ha tålamod. För mig tar det vanligtvis 15-45min innan hästen går in om den nu är svårlastad, ibland inte ens det.

Jag tar alltid ett steg i taget, och om hästen går in knappt halvvägs in i transporten, så börjar jag därifrån och stannar där ett tag så hästen får fundera lite. Sedan backar jag, detta är lika viktigt att backa ut hästen, även fats hästen kanske backar ut snällt så är detta en del av processen. Så man backar ETT STEG i taget, sakta men säkert du ska kunna stanna emellan och allt ska vara väldigt lugnt och stilla. Man får absolute inte hetsa ut hästen. Det skall upplevas positivt.
Jag provar sedan igen gå in mot transporten och givetvis så kan ju hästen försöka protestera lite granna, men om hästen kan även denna gång gå in halvvägs och även ett steg närmare in så är detta super bra. Du gör samma sak till hästen är helt inne.

Backa aldrig ur hästen på en gång, för målet är ju att hästen ska kunna stanna där lugnt och stilla så stanna där inne ett tag varje gång, låt hästen tänka, klappa beröm. Kanske prova stänga där bak ett tag? Sedan lastar man om igen och VIKTIGT backa ut ett steg i taget.

Om hästen skulle tvär slänga säg ut, håll ALDRIG emot, för hästen måste veta att det finns et utväg. Annars får den bara mera panik.

Svårt att förklara i ord, men detta har ALLTID funkat för mig och jag har fått hästar som tagit 2timmar att lasta att sedan gå in snällt i transporten som jag sedan har kunnat lasta helt själv!
Men jag har ju aldrig lasttränat en häst som faktiskt har riktiga dåliga erfarenheter av att åka transport, de som kanske vart med om en olycka och rent utav är jätte jätte rädda, sådana har jag aldrig testat på. Jag har gjort detta på hästar som mer har vart mentalt tjuriga och bara bestämt sig att "jag vill inte in, bara för att".

----------------------------
Vi kanske alla har mött på en och en annan häst som inte har vart så samarbetsvillig att gå in i transporten. Jag har ingen problem lastad häst, men det skulle vara intressant att höra era problem lösningar ang. svårlastade hästar och hur ni tränat och sedan fått dessa hästar gå snällt in i transporten?

4 kommentarer:

 1. jag använder natural horsemanship metod, låter hästen gå in av sig själv, man bara står vid sidan och bjuder in den. man ska aldrig tvinga in en häst i transporten.

  SvaraRadera
 2. tack :D älskar den bilden också ^^

  använder för övrigt samma metod som dig i lastningen på min ena häst som är svårlastad.

  SvaraRadera
 3. SV: Jag går tredje och sista året på ridsportgymnasiet, okej gud så kul att du också gått här. O ja, det är rätt drygt med så mycket stalltjänst... RS Robin Hood lever tyvärr inte länge, han togs bort efter en skada i början på detta läsår. Tråkigt för det var en mycket omtyckt häst och han gick med RSG och RI. /Anna

  SvaraRadera
 4. Sportdressyr har marianne, sporthopp charlie. Jag går ridledare och vi rider för Agneta Aronsson och Åsa Steninger

  SvaraRadera

Din IP-adress sparas och kommentarer som anses stötande mot mig eller nära till mig raderas!